Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne truskawkowe szaleństwo w trochę innym wykonaniu, otulone delikatnym biszkoptem... Pomysł podpatrzony na jednej ze stron kulinarnych, jednak z moimi małymi zmianami
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14622
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14622
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Składniki
Biszkopt : Jajka ubić z szklanką cukru, następnie drewnianą łyżką delikatnie wymieszać z 0,5szkl mąki tortowej 0,5szkl. mąki ziemniaczanej i łyżeczką proszku do pieczenia Mąkę i proszek przesiewam i mieszam razem - (do jajek dodaję stopniowo) piekę 20-25min. w temp.ok 160" Piekąc w takiej formie należy sprawdzić pod koniec pieczenia czy ciasto jest dobrze przepieczone!! Tym razem ze względu na brzegi formy smarowałam tylko tłuszczem i dokładnie obsypałam bułką tartą. Wyjąć z formy. Pozostawić do wystudzenia a następnie szerszą stronę ciasta przeciąć wzdłuż i wydrążyć środek tak aby powstało "korytko" Ciasto wsadzić do blaszki w której było pieczone. Galaretki rozpuścić w około 600ml. przegotowanej wody i pozostawić do stężenia, gdy zacznie tężeć dodać pokrojone w dowolne kawałki truskawki. Stężałą galaretkę wylać do utworzonego korytka. Należy uważać aby nie była za rzadka bo wsiąknie w ciasto!
Przykryć wcześniej odciętym płatem biszkoptowym lub ułożyć podłużne biszkopty. Rada jaką mogę udzielić to lepiej użyć odciętego płatu biszkoptowego niż biszkoptów!! Odstawić do lodówki na kilka godzin!!
Po długim oczekiwaniu można już w końcu wyłożyć nasze ciasto na np. tacę ( ja położyłam na blaszkę tacę i równocześnie trzymając jedno i drugie szybkim ruchem obróciłam) Dekorować wg. siebie. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, może trochę bardzo rozpisane ale chciałam napisać jak najdokładniej...