Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten mam od mojej mamy. U mnie jest to klasyka, która kiedy tylko przychodzi lato bardzo często pojawia się na stole. Jest bardzo prosty i przepyszny, nie tylko za sprawą truskawek ale i genialnej masy;)
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1862
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18595
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6840
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1192
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1862
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18595
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6840
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1192
Składniki
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy, ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 3 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika.
Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Czyli roztapiamy masło w rondelku i dodajemy mąkę. Cały czas podgrzewamy i mieszamy naszą zasmażkę, aż do momentu kiedy nasze składniki dobrze się połączą i zasmażka będzie spoista. Na chwilę odkładamy z palnika, dodajemy mleko i energicznie mieszamy. Kładziemy spowrotem na palnik, dodajemy cukier i jako. Mieszamy energicznie, aby nasza masa się nie przypaliła i żeby nie zrobiły się grudki. Masę podgrzewamy i mieszamy do momentu zagotowania. Wtedy wyłączamy palnik i jeszcze gorącą wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do wystudzenia.
W między czasie myjemy truskawki i pozbawiamy je szypułek. Dzielimy je na połówki i układamy na wystudzonej masie. Całość zalewamy galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody (750 ml wody). Pozostawiamy w zimnym miejscu do stężenia galaretki. Po przygotowaniu przechowujemy w lodówce. Smacznego ;)