Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten mam od mojej mamy. U mnie jest to klasyka, która kiedy tylko przychodzi lato bardzo często pojawia się na stole. Jest bardzo prosty i przepyszny, nie tylko za sprawą truskawek ale i genialnej masy;)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112983
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 332
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 678
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 537
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112983
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 332
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 678
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 537
Składniki
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy, ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 3 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika.
Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Czyli roztapiamy masło w rondelku i dodajemy mąkę. Cały czas podgrzewamy i mieszamy naszą zasmażkę, aż do momentu kiedy nasze składniki dobrze się połączą i zasmażka będzie spoista. Na chwilę odkładamy z palnika, dodajemy mleko i energicznie mieszamy. Kładziemy spowrotem na palnik, dodajemy cukier i jako. Mieszamy energicznie, aby nasza masa się nie przypaliła i żeby nie zrobiły się grudki. Masę podgrzewamy i mieszamy do momentu zagotowania. Wtedy wyłączamy palnik i jeszcze gorącą wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do wystudzenia.
W między czasie myjemy truskawki i pozbawiamy je szypułek. Dzielimy je na połówki i układamy na wystudzonej masie. Całość zalewamy galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody (750 ml wody). Pozostawiamy w zimnym miejscu do stężenia galaretki. Po przygotowaniu przechowujemy w lodówce. Smacznego ;)