Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z truskawkami i galaretką to taka truskawkowa wersja kopca kreta. Choć wymaga nieco pracy i wprawy, to efekt jest tego wart.
średnica tortownicy: 26 cm
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 339
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 339
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 39
Składniki
Przygotuj ciasto. W misie miksera ubij całe jajka z dodatkiem cukru i soli przez ok. 10-15 minut. Masa musi być puszysta, jasna i dobrze napowietrzona. Dodaj przesianą mąkę w trzech porcjach. Dokładnie i delikatnie wmieszaj ją za pomocą łyżki. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Przenieś do niej ciasto. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego na 170 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka. Nie otwieraj drzwiczek przez pierwsze 30 minut pieczenia. Po upieczeniu wyłącz grzanie i uchyl drzwiczki. Ochładzaj w ten sposób biszkopt przez ok. 10 minut, a następnie wyjmij je i całkowicie ostudź.
Przygotuj nadzienie. W misce umieść śmietanę i cukier. Ubijaj do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodawaj po łyżce mascarpone i miksuj do całkowitego połączenia. Truskawki umyj i usuń szypułki. Pokrój je w grube plastry.
Przygotuj galaretkę. Galaretkę rozprowadź w gorącej wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w grube plastry.
Złóż ciasto. Biszkopt podziel na pół. W dolnym blacie wydrąż duży otwór, pozostawiając cienką warstwę spodu i ścianki. Okruchy zostaw na później. Do wnętrza otworu włóż kilka łyżek nadzienia i rozprowadź cienką warstwą. Powkładaj równomiernie truskawki i przykryj je pozostałym nadzieniem, pozostawiając 4-5 łyżek na później. Na środku ciasta połóż okruchy wyjęte z dolnego blatu. Przykryj wszystko górnym blatem i lekko dociśnij do brzegów, formując kopiec. Wierzch i boki ciasta posmaruj pozostałym nadzieniem śmietankowym. Przyklej plasterki truskawek. Ciasto wstaw do lodówki, jeśli na nim nie pracujesz. Pilnuj galaretki. Odpowiedni moment do jej wylania to taki, kiedy nabrana na łyżeczkę będzie powoli spływać, pozostawiając resztki. Taką tężejącą masę wylej powoli na szczyt ciasta i pozwól jej samodzielnie się rozprowadzić, ewentualnie delikatnie jej pomagając nożem. Biszkopt z truskawkami i galaretką wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Podawaj na zimno.