Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, letnie ciasto. Moja rodzina bardzo lubi biszkopty, a wiśniowy szczególnie.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5821
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8951
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8164
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5591
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5821
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8951
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8164
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5591
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i nadal miksować. Masa jajeczna powinna podwoić objętość. Mąkę tortową przesiać i połączyć z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wmieszać mąki do masy jajecznej. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki 24x24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt wyjąć z foremki aby oderwać papier. Dno foremki wyłożyć tym samym papierem lub nowym. Ciasto można napączować wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Galaretki zalać (w oddzielnych miseczkach) gorącą, przegotowana wodą. Wystudzić i dać do lodówki. Gdy zaczną tężeć do jednej dodać jogurt. Wymieszać. Dać na chwilę do lodówki aby krem zgęstniał. Wylać na biszkopt. Ułożyć dość gęsto wiśnie. Można je lekko wcisnąć do kremu. Na wierzch druga galaretka. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin.