Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt to nie tylko podstawa do robienia tortów i wielowarstwowych ciast. Wbrew pozorom nie potrzebujesz żadnego kremu do jego przełożenia. W tym przepisie znajdziesz biszkopt ze śliwkami, miękki, puszysty i wilgotny.
Tortownica o średnicy ok. 22 cm
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15721
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4746
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15721
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4746
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Składniki
Do dużej miski wbij całe jajka, dodaj oliwę i cukier. Ubijaj ręcznie lub mikserem na jasną, puszystą masę (ok. 3-4 minuty). Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Nie miksuj zbyt długo.
Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej gotowe ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
Przygotuj śliwki. Umyj je, osusz, przekrój na pół i wyciągnij pestkę. Ponownie przekrój na pół, aby zrobić ósemki.
Na cieście śliwki skórką do dołu, lekko wciskając je w ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez ok. 45-50 minut aż wierzch będzie rumiany, a patyczek suchy.
Po upieczeniu wystudź ciasto i posyp cukrem pudrem.