Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i niezwykle smaczny biszkopt ziemniaczany to idealny przysmak dla bezglutenowców – nie ma w nim grama mąki! Ciasto może stać się bazą do różnych wypieków, nawet do tortów. Nie wymaga jednak żadnych dodatków. Można udekorować je wyłącznie cukrem pudrem i w takiej postaci zaserwować do herbaty.
Tortownica 26 cm
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6999
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5342
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2535
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6999
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5342
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2535
Składniki
Ugotuj (a wręcz – lekko rozgotuj) ziemniaki w nieosolonej wodzie. Przestudź. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub rozgnieć tłuczkiem i zblenduj na gładkie purée.
Zmiel migdały na mączkę. Roztop masło i przestudź.
Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Białka ubij osobno ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Połącz masę z żółtek z masłem i skórką otartą z cytryny. Porcjami na przemian dodaj do niej ziemniaki i mączkę z migdałów. Zmiksuj krótko na jednolite ciasto. Delikatnie wmieszaj do niego szpatułą pianę z białek.
Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.