Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i niezwykle smaczny biszkopt ziemniaczany to idealny przysmak dla bezglutenowców – nie ma w nim grama mąki! Ciasto może stać się bazą do różnych wypieków, nawet do tortów. Nie wymaga jednak żadnych dodatków. Można udekorować je wyłącznie cukrem pudrem i w takiej postaci zaserwować do herbaty.
Tortownica 26 cm
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1777
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2274
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 146
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1403
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1777
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2274
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 146
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1403
Składniki
Ugotuj (a wręcz – lekko rozgotuj) ziemniaki w nieosolonej wodzie. Przestudź. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub rozgnieć tłuczkiem i zblenduj na gładkie purée.
Zmiel migdały na mączkę. Roztop masło i przestudź.
Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Białka ubij osobno ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Połącz masę z żółtek z masłem i skórką otartą z cytryny. Porcjami na przemian dodaj do niej ziemniaki i mączkę z migdałów. Zmiksuj krótko na jednolite ciasto. Delikatnie wmieszaj do niego szpatułą pianę z białek.
Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.