Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co przygotować, gdy ktoś rano zapowiada się na popołudniową kawę czy herbatę? Najlepiej biszkoptową tartę z bitą śmietaną i owocami! ???? Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a składniki na biszkopt zazwyczaj mamy w domu :) Tartę można udekorować owocami - jak ja borówkami lub wiórkami czekolady, lentylkami, bakaliami, a w zasadzie wszystkim, na co tylko mamy ochotę! Do dzieła! :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10316
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12756
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4520
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10316
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12756
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4520
Składniki
Formę do tarty smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną (lub bułką tartą). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier puder. Do białek dodajemy żółtka i całość mieszamy szpatułką lub łyżką. Partiami dodajemy przesianą mąkę i całość delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej i mieszamy, aż się wchłonie. Ciasto przelewamy do formy, wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Zimny biszkopt ostrożnie wyciągamy z formy i odwracamy go do góry nogami (odwrotnie niż ciasto do tarty). Wklęsłą część ciasta smarujemy dżemem. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Całość przekładamy na dżem. Dekorujemy ulubionymi owocami (u mnie borówki i liofilizowane maliny) i wiórkami czekoladowymi. Ciasto przechowujemy w lodówce.