Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To biszkoptowe ciasto z jabłkami to prawdziwa klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Delikatne, puszyste ciasto idealnie łączy się z soczystymi kawałkami jabłek. Zdecydowanie zasmakuje amatorom prostych, lekkich i umiarkowanie słodkich deserów. Z pewnością poradzą sobie z nim nawet osoby, które nie mają większej wprawy w pieczeniu ciast. Wypiek możesz podać samodzielnie, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Zabrakło jabłek? Nie martw się! Sprawdzą się także gruszki lub morele.
Keksówka: 30 x 11 cm
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1218
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 160
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1218
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 160
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Do misy miksera wbij jajka i ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dolej sok jabłkowy i esencję waniliową, zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę, sól i cynamon. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dosypuj mączną mieszankę. Na koniec dodaj obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę jabłka – wymieszaj ciasto łyżką.
Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/ bułką tartą formy-keksówki (30 x11), wyrównaj powierzchnię i wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 45 minut lub do momentu suchego patyczka. Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce, po tym czasie wyjmij ostudzone ciasto i posyp cukrem pudrem. Ciasto biszkoptowe z jabłkami możesz przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, a zachowa świeżość.