Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i słodkie połączenie biszkopta i jabłecznika
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 48
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 98
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 41
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 956
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 446
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 48
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 98
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 41
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 956
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 446
Składniki
BISZKOPT: Całe jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tego wymieszaną ze sobą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, miksujemy do powstania gładkiej i jednolitej masy. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 26 cm) i pieczemy ok. 30 minut (lub do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.
MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka kroimy na małe kawałki. Przekładamy je na patelnię, dolewamy odrobinę wody i wsypujemy galaretkę, żelatynę i cukier. Całość mieszamy ze sobą i przesmażamy (aż jabłka się rozgotują)
Przestudzony biszkopt przekrajamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy ciepłą masę jabłkową i przykrywamy całość drugą połówkę biszkoptu.
KREM: Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie dodając cukru do niego) i odstawiamy do przestygnięcia. Masło z cukrem ucieramy na gładką masę, dodając do tego stopniowo zimny budyń (cały czas miksując). Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym kremem smarujemy wierzch ciasta.
LUKIER KAKAOWY: Cukier puder, kakao i gorącą wodę mieszamy, aż składniki się połączą. Gotowym lukrem polewamy wierzch ciasta.