Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak nie przepadam za makowcem z ciasta drożdżowego, tak ten mój wymysł pokochałam. Polecam makowca w innym wydaniu ! :)
Smaki Grecji!
Odsłon: 108
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2007
Smaki Grecji!
Odsłon: 108
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2007
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy oba cukry i miksujemy. Kolejno przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy, a na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 15 minut. Lnianą ściereczkę posypujemy cukrem pudrem i przekładamy na nią jeszcze gorące ciasto. Odrywamy papier do pieczenia i zawijamy ciasto. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciasto będzie już zimne delikatnie rozwijamy ściereczkę, wykładamy masę makową i ciasno ją zwijamy. Drobno kroimy orzechy. Robimy lukier dodając do cukru pudru gorącą wodę i szybko mieszając. Polewamy roladę i posypujemy posiekanymi orzechami.