Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tortowe, bardzo delikatne i pyszne. Przełożone bitą śmietaną z kawą.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 20
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 34
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 20
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 34
Składniki
biszkopt 1-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*.
biszkopt 2-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać. Wylać do takiej samej blaszki jak ciemny biszkopt. Piec ok.25-30 min. w 175 *C.
Po przestygnięciu każdy przekroić na dwa placki.
Włożyć z powrotem do blaszki jedną połówkę biszkoptu kakaowego i nasączyć. (kawę zaparzyć i posłodzić w/g gustu. Można jak ktoś lubi, dodać jakiś alkohol.)
bita śmietanka-Zaparzyć kawę w pół szklani przegotowanej gorącej wodzie.Odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić z pół szklanką gorącej wody. Ostudzić do letniego. Ubić śmietankę z pudrem, potem ze śnieżką.Dolewać powoli kawę i ubijać, na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. 1/3 kremu wyłożyć i rozsmarować na nasączonym biszkopcie.
Przykryć połówką biszkoptu migdałowego, który też nasączamy. Smarujemy 1/3 kremu. Przykryć biszkoptem kakaowym, nasączyć resztą kawy. Następnie posmarować resztę kremu. Przykryć ostatnim biszkoptem migdałowym i schłodzić w lodówce.
polewa-Czekoladę, wraz z masłem i mlekiem, roztopić nad parą. Posmarować placek i posypać migdałami.