Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczne ciasto z wiśniami to pyszny i szybki deser na każdą okazję lub nawet i bez okazji! Możesz przygotować je także latem i wykorzystać do niego świeże wiśnie – wystarczy usunąć pestki i nadmiar soku. Najlepiej pasuje z kleksem bitej śmietany czy gałką lodów śmietankowych. Lekka kwaskowatość przyjemnie orzeźwia i komponuje się ze słodką bazą.
średnica formy: 26 cm
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8615
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7171
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4893
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327788
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8615
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7171
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4893
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327788
Składniki
W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Połącz mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Wymieszaj suche składniki z mokrymi na jednolitą masę.
Wiśnie dobrze odsącz z zalewy i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Dodaj owoce do ciasta i delikatnie przemieszaj.
Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piecz przez 35-45 minut, do czystego patyczka.
Ciasto wyjmij i ostudź.
Przygotuj wierzch.
Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Przenieś ją do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch ciasta ozdobnymi gwiazdkami.
Na każdej gwiazdce połóż po jednej lub kilka odsączonych wiśni.
Błyskawiczne ciasto z wiśniami podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.