Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczne ciasto z wiśniami to pyszny i szybki deser na każdą okazję lub nawet i bez okazji! Możesz przygotować je także latem i wykorzystać do niego świeże wiśnie – wystarczy usunąć pestki i nadmiar soku. Najlepiej pasuje z kleksem bitej śmietany czy gałką lodów śmietankowych. Lekka kwaskowatość przyjemnie orzeźwia i komponuje się ze słodką bazą.
średnica formy: 26 cm
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 966
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2853
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 956
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1707
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14643
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 966
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2853
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 956
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1707
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14643
Składniki
W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Połącz mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Wymieszaj suche składniki z mokrymi na jednolitą masę.
Wiśnie dobrze odsącz z zalewy i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Dodaj owoce do ciasta i delikatnie przemieszaj.
Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piecz przez 35-45 minut, do czystego patyczka.
Ciasto wyjmij i ostudź.
Przygotuj wierzch.
Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Przenieś ją do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch ciasta ozdobnymi gwiazdkami.
Na każdej gwiazdce połóż po jednej lub kilka odsączonych wiśni.
Błyskawiczne ciasto z wiśniami podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.