Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne pączki waniliowe z cynamonową posypką. Moją tajną bronią jest pasta waniliowa, która nadaje pączkom wyjątkowego aromatu. Cukrowo – cynamonowa posypka tworzy przyjemną, chrupiącą skórkę, a puszyste wnętrze pozostaje mięciutkie przez kilka dni.
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2484
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 201
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 80
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6391
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 305
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2484
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 201
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 80
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6391
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 305
Składniki
Do miski wsyp 250 g mąki pszennej, 50 g drobnego, białego cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Składniki krótko wymieszaj za pomocą rózgi.
Dodaj 75 g dobrze schłodzonego masła. Tłuszcz szybko wetrzyj w mąkę, aż całość zacznie przypominać ciasto na kruszonkę.
Dodaj łyżeczkę pasty waniliowej. Następnie partiami wlej 150 ml zimnego mleka, za każdym razem mieszając ciasto za pomocą sylikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.
Przełóż ciasto na podsypany mąką blat i krótko wyrabiaj, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypując blat niewielką ilością mąki. Odpowiednio wyrobione ciasto uformuj w kulę.
Ciasto podziel na cztery równe części. Przed pracą z każdą częścią podsyp blat szczyptą mąki i uformuj na niej ciasto w mały, równy walec. Tak uformowane ciasto ponownie podziel na cztery kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą część szybko uformuj za pomocą dłoni w kulę i odłóż na czysty papier do pieczenia. Powtórz czynność z pozostałymi częściami ciasta.
Tłuszcz do smażenia pączków rozgrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Do rondelka z tłuszczem włóż po kilka pączków naraz i smaż je po 3 minuty z każdej strony, aż uzyskają piękny złoty kolor. Gotowe pączki wyjmij z tłuszczu i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia tłuszczu.
Przygotuj posypkę. Do szerokiego naczynia wsyp pół szklanki białego, drobnego cukru i dwie łyżeczki cynamonu. Składniki wymieszaj ze sobą do całkowitego połączenia.
Na gotowy cukier wyłóż jeszcze ciepłe pączki. Dokładnie obtocz w nim każdą kulkę. Tak przygotowane pączki podawaj od razu, choć spokojnie wytrzymają 2-3 dni w temperaturze pokojowej i pozostaną równie mięciutkie.
Smacznego!