Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowy makowiec bez pieczenia to pyszny i prosty deser na święta. Zamknij wszystkie smaki makowca w słoiku i ciesz się łatwym w przygotowaniu deserem. Przygotujesz dokładnie tyle porcji, ile potrzebujesz i nic się nie zmarnuje. Same plusy!
Małe słoiczki deserowe
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6234
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6234
Składniki
Mak mielony zalej wrzątkiem (kilka centymetrów ponad mak) i parz przez ok. 20 minut.
W międzyczasie płatki owsiane zalej wodą (według wskazówek producenta) i ugotuj, aż do kleistej konsystencji. Odstaw do przestygnięcia.
Pokrój orzechy laskowe. Umyj dokładnie pomarańczę. Zetrzyj z niej skórkę, a następnie obierz z pozostałej, gorzkiej, białej skórki. Pokrój kilka jej cząstek na mniejsze kawałki i wstaw je do lodówki.
Mak odcedź z nadmiaru wody (najlepiej uciskając przez gazę). W misce połącz go ze skórką z pomarańczy.
Na dnie słoiczka ułóż łyżkę owsianki, na to łyżkę maku ze skórką z pomarańczy. Następnie znowu łyżka owsianki, pokrojone orzechy laskowe i łyżka owsianki. Nie dociskaj warstw. Zalej wszystko miodem. Włóż do lodówki, a przed samym podaniem udekoruj z wierzchu cząstkami pomarańczy i ewentualnie orzechami. Makowiec w słoiku już gotowy!