Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowy makowiec bez pieczenia to pyszny i prosty deser na święta. Zamknij wszystkie smaki makowca w słoiku i ciesz się łatwym w przygotowaniu deserem. Przygotujesz dokładnie tyle porcji, ile potrzebujesz i nic się nie zmarnuje. Same plusy!
Małe słoiczki deserowe
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21346
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25425
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 146
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21346
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25425
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 146
Składniki
Mak mielony zalej wrzątkiem (kilka centymetrów ponad mak) i parz przez ok. 20 minut.
W międzyczasie płatki owsiane zalej wodą (według wskazówek producenta) i ugotuj, aż do kleistej konsystencji. Odstaw do przestygnięcia.
Pokrój orzechy laskowe. Umyj dokładnie pomarańczę. Zetrzyj z niej skórkę, a następnie obierz z pozostałej, gorzkiej, białej skórki. Pokrój kilka jej cząstek na mniejsze kawałki i wstaw je do lodówki.
Mak odcedź z nadmiaru wody (najlepiej uciskając przez gazę). W misce połącz go ze skórką z pomarańczy.
Na dnie słoiczka ułóż łyżkę owsianki, na to łyżkę maku ze skórką z pomarańczy. Następnie znowu łyżka owsianki, pokrojone orzechy laskowe i łyżka owsianki. Nie dociskaj warstw. Zalej wszystko miodem. Włóż do lodówki, a przed samym podaniem udekoruj z wierzchu cząstkami pomarańczy i ewentualnie orzechami. Makowiec w słoiku już gotowy!