Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskotka to wyjątkowe ciasto, które stanie się ulubieńcem całej rodziny. Czekoladowy spód z rozpływającą się w ustach pianką śmietanową, zwieńczoną kolorowymi galaretkami owocowymi, sprawdzi się na niedzielny deser, jak i od święta.
Wymiar formy: 30x40.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1180
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31203
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3631
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4593
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1180
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31203
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3631
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4593
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8120
Składniki
Mąki przesiej do miski.
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem pudrem do uzyskania miękkich szczytów.
Żółtka ubij z ekstraktem waniliowym, a następnie wymieszaj z przesianymi mąkami. Masę wmieszaj do ubitych białek i delikatnie połącz drewnianą szpatułką.
Formę do pieczenia o wymiarach 30x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę do blachy i wstaw ją do piekarnika nastawionego na 170 st. Celsjusza na 15 minut. Wyjmij i ostudź.
Wyrównaj blat, odcinając ostrym nożem nierówności. Resztki ciasta zostaw do późniejszego wykorzystania.
Każdą galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, najlepiej w płaskim naczyniu, dzięki czemu stężeją one szybciej.
Wstaw je do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie wyjmij je i pokrój w drobną kostkę. Odstaw.
Przygotuj mus śmietanowy. Żelatynę namocz w wodzie i pozostaw na 5 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej ją przez kilkanaście sekund w mikrofalówce.
Śmietankę ubij z cukrem. Dodaj jogurt naturalny, a na końcu ostudzoną lekko żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
Do masy dodaj odłożone wcześniej ścinki ciasta i dobrze odsączone na ręcznikach papierowych owoce.
Masę wylej na płaski spód ciasta. Na wierzchu rozsyp wcześniej przygotowane galaretki.
Ciasto Błyskotka wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Podawaj na zimno.