Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskotka to wyjątkowe ciasto, które stanie się ulubieńcem całej rodziny. Czekoladowy spód z rozpływającą się w ustach pianką śmietanową, zwieńczoną kolorowymi galaretkami owocowymi, sprawdzi się na niedzielny deser, jak i od święta.
Wymiar formy: 30x40.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 21
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 55
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 51
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 74
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 21
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 55
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 51
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 74
Składniki
Mąki przesiej do miski.
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem pudrem do uzyskania miękkich szczytów.
Żółtka ubij z ekstraktem waniliowym, a następnie wymieszaj z przesianymi mąkami. Masę wmieszaj do ubitych białek i delikatnie połącz drewnianą szpatułką.
Formę do pieczenia o wymiarach 30x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę do blachy i wstaw ją do piekarnika nastawionego na 170 st. Celsjusza na 15 minut. Wyjmij i ostudź.
Wyrównaj blat, odcinając ostrym nożem nierówności. Resztki ciasta zostaw do późniejszego wykorzystania.
Każdą galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, najlepiej w płaskim naczyniu, dzięki czemu stężeją one szybciej.
Wstaw je do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie wyjmij je i pokrój w drobną kostkę. Odstaw.
Przygotuj mus śmietanowy. Żelatynę namocz w wodzie i pozostaw na 5 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej ją przez kilkanaście sekund w mikrofalówce.
Śmietankę ubij z cukrem. Dodaj jogurt naturalny, a na końcu ostudzoną lekko żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
Do masy dodaj odłożone wcześniej ścinki ciasta i dobrze odsączone na ręcznikach papierowych owoce.
Masę wylej na płaski spód ciasta. Na wierzchu rozsyp wcześniej przygotowane galaretki.
Ciasto Błyskotka wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Podawaj na zimno.