Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne,lekkie ciasto,które przy odrobinie kreatywności można przygotować z wykorzystaniem sezonowych owoców.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 250
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 133
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 41
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 40
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 250
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 133
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 41
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 40
Składniki
W misce ubijamy 4 białka ze szczyptę soli mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania sztywnej piany.Nie przerywając ubijania, dodajemy małymi porcjami cukier, a następnie po 1 żółtku.Na końcu wlewamy olej wymieszany z sokiem cytrynowym. Zmniejszany obroty miksera na najniższe i do masy jajecznej dodajemy porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia-mieszamy tylko do połączenia się składników. Prostokątną tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy ok 30minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160*C/bez termoobiegu/
W 1/2 szklanki mleka mieszamy budynie z cukrem.Pozostałe mleko gotujemy.Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i gotujemy gęsty budyń W misce miksujemy miękkie masło. Gdy masło jest dobrze roztarte dodajemy po 1łyżeczce wystudzony budyń,miksując na najwyższych obrotach.Na końcu dodajemy śmietanę i całość misujemy na pulchną masę. Brzoskwinie odcedzamy ze syropu i kroimy w kostkę
Odlewamy do garnuszka syrop z 1 puszki brzoskwiń i gotujemy. W gorącym syropie rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe. Brzoskwinie przekładamy do miski i miksujemy na jednolity mus. Dodajemy rozpuszczone galaretki, całość miksujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia
Upieczony biszkopt wyjmujemy z blaszki. Blaszkę wykładamy świeżym papierem do pieczenia tak, aby zachodził na całe boki tortownicy i wkładamy biszkopt spodnią strona do wierzchu. Na biszkopt wykładamy 1/2 masy, rozsypujemy brzoskwinie pokrojone w kostkę i przykrywamy je pozostałą masą. Całość wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy masa stężeje, wylewamy na masę mus brzoskwiniowy i wkładamy do lodówki /najlepiej na noc/ Gorzką czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tareł-ka i równomiernie posypujemy stężały mus.
Brzoskwinie ze syropu można zastąpić innymi sezonowymi owocami np truskawkami lub malinami