Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne i nie trudne w przygotowaniu ciasto.
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 105
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 144
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 361
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 193
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 154
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 105
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 144
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 361
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 193
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 154
Składniki
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stale miksując dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy oraz żółtka.
Następnie dodać majonez i również zmiksować. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i wsypywać stopniowo do masy miksując krótko całość na najniższych obrotach.
Wylać na małą blaszkę wyłożoną na spodzie papierem do wypieków (moja blaszka - 24 x 24 cm). Piec ca 30 min. w temp. 190 st. C.
Ciasto wystudzić i przeciąć wzdłuż na 2 blaty.
Odcedzić brzoskwinie. Wykorzystamy 0,5 l soku do ugotowania budyniu. W części soku rozpuszczamy 2 budynie waniliowe. Ewentualnie można trochę dosłodzić. Ja dodałam 1 łyżkę cukru. Pozostały sok zagotować z 50 g masła i pokrojonymi w kosteczkę 2 połówkami brzoskwini. Wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszając ugotować.
Gorący budyń wylać na pierwszy blat ciasta i natychmiast przykryć drugim blatem. Lekko przydusić. Posmarować konfiturą brzoskwiniową i odstawić do wystudzenia.
Rozpuścić galaretki w niecałym litrze gorącej wody i odstawić do stężenia. Brzoskwinie podzielić na ósemki. Przygotować krem śmietankowy wg przepisu na opakowaniu.
Posmarować ciasto cienko kremem. Ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.