Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to moje pierwsze ciasto z użyciem świeżych brzoskwiń. Do tej pory korzystałam jedynie z brzoskwiń z puszki do wypieków, ale tym razem postanowiłam to zmienić. Powstało pyszne, choć dość słodkie ciasto na herbatnikach, z masą z mleka w proszku, warstwą brzoskwiniową i galaretką.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27273
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27273
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Tortownicę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam na spodzie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo owinęłam folią aluminiową. Można użyć też folii spożywczej przezroczystej. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników. Brzoskwinie obrałam ze skórki, usunęłam pestki, a miąższ pokroiłam w kostkę i przełożyłam do garnka. Garnek przykryłam i na małym ogniu dusiłam brzoskwinie aż puściły sok i zrobiły się mięciutkie. Uduszone brzoskwinie zblendowałam na jednolitą masę. Powinno wyjść ok. 2 szklanki musu. Do tak przygotowanego, gorącego musu brzoskwiniowego wsypałam jedną galaretkę brzoskwiniową w proszku i wymieszałam, żeby się rozpuściła. Mus odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby zgęstniał. Do rondelka wlałam mleko 2%. Wsypałam cukier i dodałam masło. Mleko podgrzewałam, aż masło i cukier się rozpuściły. Następnie odstawiłam do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe zmiksowałam z mlekiem w proszku, dodając je po łyżce. Połowę masy mlecznej wylałam na ciastka i przykryłam drugą warstwą herbatników. Na to wyłożyłam tężejący mus brzoskwiniowy i znów ułożyłam na nim warstwę ciastek. Na ciastka wylałam drugą połowę masy mlecznej i ułożyłam ostatnią warstwę ciastek. Pozostałe dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody. Dodałam do niej sok z cytryny i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy zaczęły dość mocno tężeć wyłożyłam je na ciasto. Ciasto odstawiłam na całą noc do lodówki, a następnego dnia pokroiłam na kawałki i zaserwowałam.