Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 167
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 213
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 151
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 114
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1810
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 167
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 213
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 151
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 114
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1810
Składniki
2 łyżki mąki sparzyc częścią mleka.
Żółtka roztrzepac z cukrem, dodac olejek.
Pokruszone drożdże rozrobic z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawic w ciepłe miejsce aż podwoją swoją objętośc.
Do mąki dodac sparzoną, żółtka, drożdże, wymieszac, dodawac mleko i wyrobic na gładką masę. Gdy powstaną pęcherze dodawac masło. Dokładnie wyrobic. Przykryc ściereczką, odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h (musi się podwoic).
PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ: mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
Z gotowego ciasta formujemy małe kształtne kule nadziane marmoladą. (By ciasto nie przyklejało się do rąk natłuszczamy dłonie ciepłym tłuszczem.) Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na jakiś czas do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na złoty kolor. Smacznego.