Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić jagodzianki , resztę zamroziłam zrobię bułeczki innym razem.Polecam pyszne bułeczki z jagodami i kruszonką są pyszne i napewno nie trzeba nikogo przekonywać do ich zjedzenia.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 879
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2842
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1693
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14610
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 879
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2842
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1693
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14610
Składniki
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić do lodówki.
Do miseczki wsyp jagody dodaj cukier i mąkę odstaw na bok.
Do misy robota przesiej mąkę ,dodaj sól, zrób zagłębienie wsyp cukier , cukier waniliowy i drożdże wlej ciepłe mleko.Zacznij wyrabiać ciasto,w czasie wyrabiania dodaj jajko i roztopione masło.Ciasto wyrabiają ręcznie lub za pomocą miksera około 10 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Stolnicę oprósz mąka wyjmij ciasto i wyrób rękami jeszcze chwilę. Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka za pomocą szklanki lub większego okrągłego kubka Ja robiłam trzy rodzaje bułeczek. 1. kubkiem wycinałam kółka w środku szklanką robiłam zagłębienia wkładałam tam jagody i posypywałam kruszonką. 2. Szklanką wycinałam kółka na środek kładłam jagody zlepiałam i formowałam okrągłe bułeczki, wierzch smarowałam roztrzepanym jajkiem i sypałam kruszonką. 3. Ciasto wycinałam szklanką ,na środek kładłam jagody zlepiałam i formowałam lekko jajkowaty kształt, smarowałam roztrzepanym jajkiem i sypałam kruszonką.
Bułeczki przykryłem ściereczką na 20 minut.
Bułeczki piecz około 20 minut w temperaturze 180 st.
Bułeczki najlepiej smakuje z kubkiem mleka jeszcze lekko ciepłe.
Przykryte ściereczką zachowują świeżość około 2 dni. Smacznego.