Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić jagodzianki , resztę zamroziłam zrobię bułeczki innym razem.Polecam pyszne bułeczki z jagodami i kruszonką są pyszne i napewno nie trzeba nikogo przekonywać do ich zjedzenia.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22686
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15046
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4799
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45078
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 686
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22686
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15046
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4799
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45078
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 686
Składniki
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić do lodówki.
Do miseczki wsyp jagody dodaj cukier i mąkę odstaw na bok.
Do misy robota przesiej mąkę ,dodaj sól, zrób zagłębienie wsyp cukier , cukier waniliowy i drożdże wlej ciepłe mleko.Zacznij wyrabiać ciasto,w czasie wyrabiania dodaj jajko i roztopione masło.Ciasto wyrabiają ręcznie lub za pomocą miksera około 10 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Stolnicę oprósz mąka wyjmij ciasto i wyrób rękami jeszcze chwilę. Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka za pomocą szklanki lub większego okrągłego kubka Ja robiłam trzy rodzaje bułeczek. 1. kubkiem wycinałam kółka w środku szklanką robiłam zagłębienia wkładałam tam jagody i posypywałam kruszonką. 2. Szklanką wycinałam kółka na środek kładłam jagody zlepiałam i formowałam okrągłe bułeczki, wierzch smarowałam roztrzepanym jajkiem i sypałam kruszonką. 3. Ciasto wycinałam szklanką ,na środek kładłam jagody zlepiałam i formowałam lekko jajkowaty kształt, smarowałam roztrzepanym jajkiem i sypałam kruszonką.
Bułeczki przykryłem ściereczką na 20 minut.
Bułeczki piecz około 20 minut w temperaturze 180 st.
Bułeczki najlepiej smakuje z kubkiem mleka jeszcze lekko ciepłe.
Przykryte ściereczką zachowują świeżość około 2 dni. Smacznego.