Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, bardzo smaczne drożdżowe bułeczki z serem, posypane wiórkami kokosowymi i polane lukrem cytrynowym.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12398
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13303
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5641
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12398
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13303
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5641
Składniki
Wykonanie masy serowej: W miseczce rozdrabniamy twarożek drewnianą łyżką, dodajemy żółtka i cukier waniliowy.
Wyrabiamy ucierając łyżką masę serową.
Wykonanie bułeczek: W mniejszej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, wlewamy pół szklanki ciepłego mleka i dobrze musimy rozmieszać, odstawiamy na 20 minut. Rozczyn drożdżowy musi nam troszkę urosnąć. W między czasie przesiewamy 500 gram mąki do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy 40 gram cukru pudru, rozpuszczone, ostudzone masło, jedno jajko, pozostałe 125 ml (pół szklanki) mleko i rozczyn drożdżowy. Mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką, później wyrabiamy ciasto ręcznie. Ciasto musi być elastyczne, odchodzić od rąk.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy.
Wałkujemy z niego placek w kształcie prostokąta.
Na placek nakładamy warstwę masy serowej, rozsmarowujemy ją w miarę równo.
Nakładamy jedną trzecią szerokości placka część do środka.
Pozostałą częścią nakrywamy już nakrytą część placka, takie złożenie placka na trzy części.
Zwinięty placek tniemy na kawałki sześciocentymetrowe.
Każdy środek bułki przygniatamy kijkiem o średnicy ołówka.
Tak przygotowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem i posypanej mąką.
Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na drugą półkę nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek (grzałka góra/dół).
Wykonanie lukru: Wszystkie składniki na lukier dobrze mieszamy aż powstanie gładki, gęsty jak kisiel lukier.
Upieczone bułki smarujemy lukrem i studzimy na kratce.
Smacznego!!!