Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jagody, kto ich nie lubi, a więc do dzieła. Pyszne bułeczki drożdżowe nadziewane jagodami, idealne do porannej kawki.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2618
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106068
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2050
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5932
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2618
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106068
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2050
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5932
Składniki
1. Do miski wlewam letnie mleko, dodaję drożdże, jedną łyżkę cukru, jedną łyżkę mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia rozczynu. 2. Do większej miski wsypuję pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, dodaję żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiam ciasto. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką, odstawiam na jedną godzinę do wyrośnięcia. 3. Po tym czasie ciasto dzielę na 16 części, formuję kule, odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia
4. W tym czasie, co ciasto rośnie robię nadzienie, jagody myję. 5. Do jagód wsypuję cukier oraz skrobię ziemniaczaną, mieszam delikatnie. 6. Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczam dłonią, na środek nakładam czubatą łyżkę jagodowego nadzienia i zlepiam brzegi, formują okrągłe bułeczki. 7. Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 15 minut w 200°C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu bułeczki studzę. 8. Do rondelka wyciskam sok z cytryn, wsypuję cukier puder, gotuję do chwili rozpuszczenia się cukru. 9. Ostudzone jagodzianki smaruję lukrem za pomocą pędzelka.
10. Jagodzianki gotowe. 11. Smacznego.