Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki nadziewane śliwką do porannej kawy lub na drugie śniadanie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
1. Śliwki myję, usuwam pestki, posypuję cukrem oraz cynamonem i odstawiam na bok. 2. Mleko lekko podgrzewam, masło rozpuszczam. 3. Drożdże kruszę do miski rozrabiam z mlekiem. 4. Do większej miski wsypuję mąkę, cukier, sól, wbijam jajko, wlewam ostudzone masło, oraz mleko z rozrobionymi drożdżami. Wyrabiam ciasto i odstawiam na jedną godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.
5. Ciasto po wyrośnięciu dzielę na 14 porcji, kulam kulki, rozpłaszczam dłonią. Na każdym kawałku ciasta układam po połówce śliwki. Ciasto zwijam, forując kule, następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Wierzch bułek smaruję za pomocą pędzelka masłem i posypuję cukrem.
7. Bułki piekę w rozgrzanym piekarniki 20 minut w 180°C. 8. Bułeczki gotowe do porannej kawy. 9. Smacznego.