Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki nadziewane śliwką do porannej kawy lub na drugie śniadanie.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15666
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4711
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 386
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2938
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15666
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4711
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 386
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2938
Składniki
1. Śliwki myję, usuwam pestki, posypuję cukrem oraz cynamonem i odstawiam na bok. 2. Mleko lekko podgrzewam, masło rozpuszczam. 3. Drożdże kruszę do miski rozrabiam z mlekiem. 4. Do większej miski wsypuję mąkę, cukier, sól, wbijam jajko, wlewam ostudzone masło, oraz mleko z rozrobionymi drożdżami. Wyrabiam ciasto i odstawiam na jedną godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.
5. Ciasto po wyrośnięciu dzielę na 14 porcji, kulam kulki, rozpłaszczam dłonią. Na każdym kawałku ciasta układam po połówce śliwki. Ciasto zwijam, forując kule, następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Wierzch bułek smaruję za pomocą pędzelka masłem i posypuję cukrem.
7. Bułki piekę w rozgrzanym piekarniki 20 minut w 180°C. 8. Bułeczki gotowe do porannej kawy. 9. Smacznego.