Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bursztynowe wybrzeże to coś, czego potrzebujesz, aby wspomnieć miłe chwile na wakacyjnym urlopie.
Forma o wielkości ok. 24 × 24 cm
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 33907
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 343
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 74
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 348
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9128
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 33907
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 343
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 74
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 348
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9128
Składniki
Najpierw zrób ciasto. Cytrynę umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Mąkę przesiej, dodaj sól, drożdże, masło, cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na blasze o wielkości około 24 × 24 cm. Nakłuj widelcem i odstaw na 15 minut. Piecz przez 30 minut w 185 stopniach Celsjusza. Kiedy ostygnie, wyciągnij je ostrożnie z formy.
Teraz zrób krem budyniowy. Rozmieszaj budyń w proszku w 150 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj i wlej mieszankę. Gotuj 2 minuty, mieszając. Ostudź. Miękkie masło ubij z cukrem pudrem, a następnie dodawaj budyń łyżka po łyżce, miksując do uzyskania gładkiego kremu.
Zrób krem cytrynowy. Z wyparzonych cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do rondelka dodaj żółtka, jajka i cukier. Energicznie wymieszaj trzepaczką. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy zrobi się gorąca, dodaj masło, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut aż krem zrobi się jednolity i gęsty. Odstaw do wystudzenia.
Złóż teraz całe ciasto bursztynowe wybrzeże. Na spód formy wyłóż połowę herbatników. Równomiernie rozprowadź krem budyniowy. Przełóż dżemem morelowym. Ułóż ostrożnie upieczone ciasto. Na nim rozprowadź krem cytrynowy. Posyp cukrem pudrem i odstaw do lodówki do schłodzenia.