Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bursztynowe wybrzeże to coś, czego potrzebujesz, aby wspomnieć miłe chwile na wakacyjnym urlopie.
Forma o wielkości ok. 24 × 24 cm
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 658
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 253
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3104
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4040
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 824
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 658
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 253
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3104
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4040
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 824
Składniki
Najpierw zrób ciasto. Cytrynę umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Mąkę przesiej, dodaj sól, drożdże, masło, cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na blasze o wielkości około 24 × 24 cm. Nakłuj widelcem i odstaw na 15 minut. Piecz przez 30 minut w 185 stopniach Celsjusza. Kiedy ostygnie, wyciągnij je ostrożnie z formy.
Teraz zrób krem budyniowy. Rozmieszaj budyń w proszku w 150 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj i wlej mieszankę. Gotuj 2 minuty, mieszając. Ostudź. Miękkie masło ubij z cukrem pudrem, a następnie dodawaj budyń łyżka po łyżce, miksując do uzyskania gładkiego kremu.
Zrób krem cytrynowy. Z wyparzonych cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do rondelka dodaj żółtka, jajka i cukier. Energicznie wymieszaj trzepaczką. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy zrobi się gorąca, dodaj masło, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut aż krem zrobi się jednolity i gęsty. Odstaw do wystudzenia.
Złóż teraz całe ciasto bursztynowe wybrzeże. Na spód formy wyłóż połowę herbatników. Równomiernie rozprowadź krem budyniowy. Przełóż dżemem morelowym. Ułóż ostrożnie upieczone ciasto. Na nim rozprowadź krem cytrynowy. Posyp cukrem pudrem i odstaw do lodówki do schłodzenia.