Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niebywale proste ciasto, delikatne, w sam raz na raz! Przepis podaję w proporcjach jakich ja stosuję a staram się używać jak najmniej cukru. Cały czas walczę i próbuję znaleźć sposób aby ciasto nie opadało ;-( jeśli macie jakieś pomysły proszę o komentarz. Dodam tylko że próbowałam z uchylonymi drzwiczkami...
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11830
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11830
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy płynne składniki, każdy ze składników miksujemy po 1 minucie. Dżem polecam wiśniowy, porzeczkowy ale jeśli jest truskawkowy również się nada! im kwaśniejszy dżem tym większa reakcja z sodą która spulchnia ciasto. Na koniec dodajemy suche składniki. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200stopni. Wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem. Zmniejszamy temp. do 180 i pieczemy góra-dół około 1godziny. Sprawdzamy patyczkiem środek ciasta, jeśli jest suchy mamy gotowy deser.
POLEWA Margarynę roztapiamy na małym ogniu, dodajemy 3/4szkl cukru pudru, 2łyżki wody, 2łyżki mleka chwilę gotujemy i dodajemy 1łyżkę czubatą kakao. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzone ciasto, polewamy wystudzoną polewą .Posypujemy wiórkami kokosowymi. U mnie niestety w większości razu ciasto zjadane jest jeszcze cieple.