Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z delikatną masą budyniowo-chałwową. Proste, szybkie i przepyszne.
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 47
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 28
Rogaliki kruche to niezawodna słodka przekąska na każdą okazję. Możesz nafasz...
Odsłon: 987
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 23
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 47
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 28
Rogaliki kruche to niezawodna słodka przekąska na każdą okazję. Możesz nafasz...
Odsłon: 987
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 23
Składniki
Blacha 20 X 30 cm. Odlewamy szklankę mleka, resztę powoli doprowadzamy do wrzenia. Odlane mleko mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Gładką mieszaninę przelewamy do wrzącego mleka, energicznie mieszamy i chwilkę gotujemy. Gotowy budyń studzimy. Krótko ubijamy miękkie masło, potem po łyżce dodajemy budyń i pod koniec kawałki chałwy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki nakładamy warstwę kremu, potem herbatniki, dżem, krem,herbatniki, krem, herbatniki i na koniec krem.
Najwięcej uwagi i spokoju musimy zachować przy nakładaniu kremu na dżem. Pilnujmy żeby warstwy nie wymieszały się.
Blaszkę odstawiam z boku na 30 minut, potem wkładam do lodówki. Po 30 minutach na wierzch ciasta ścieram czekoladę i ew. chałwę. Ciasto nie jest bardzo słodkie więc bez obaw można dodać jeszcze ten kawałek chałwy. Ciasto schładzamy kilka godzin.