Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z delikatną masą budyniowo-chałwową. Proste, szybkie i przepyszne.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Blacha 20 X 30 cm. Odlewamy szklankę mleka, resztę powoli doprowadzamy do wrzenia. Odlane mleko mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Gładką mieszaninę przelewamy do wrzącego mleka, energicznie mieszamy i chwilkę gotujemy. Gotowy budyń studzimy. Krótko ubijamy miękkie masło, potem po łyżce dodajemy budyń i pod koniec kawałki chałwy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki nakładamy warstwę kremu, potem herbatniki, dżem, krem,herbatniki, krem, herbatniki i na koniec krem.
Najwięcej uwagi i spokoju musimy zachować przy nakładaniu kremu na dżem. Pilnujmy żeby warstwy nie wymieszały się.
Blaszkę odstawiam z boku na 30 minut, potem wkładam do lodówki. Po 30 minutach na wierzch ciasta ścieram czekoladę i ew. chałwę. Ciasto nie jest bardzo słodkie więc bez obaw można dodać jeszcze ten kawałek chałwy. Ciasto schładzamy kilka godzin.