Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z dyni to ciekawy pomysł na domowe pieczywo. Ma piękny, intensywny kolor, jest miękki, wilgotny, długi zachowuje świeżość. Znakomicie komponuje się ze słodkimi serkami, miodem, konfiturami. Jeśli do jego wykonania użyjesz więcej cukru, może z powodzeniem zastąpić ciasto w porze podwieczorku.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4452
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4452
Składniki
Pokrój dynię (w skórce) na kawałki i usuń z niej miękisz z pestkami. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około pół godziny – do miękkości dyni. Oddziel miąższ od skórek i zblenduj bo na gładką masę. Odmierz potrzebną Ci ilość purée, a resztę wykorzystaj do innych celów.
Rozpuść drożdże w mleku podgrzanym do 35-37°C. Dodaj cukier i 2-3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj rozczyn, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Roztop masło i przestudź. Przesiej do dużej miski mąkę i sól. Dodaj do nich wyrośnięty zaczyn, purée z dyni, masło i maślankę. Wyrób wszystkie składniki na gładkie, elastyczne ciasto. Pozostaw je w misce, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
Ponownie zagnieć wyrośnięte ciasto na podsypanym mąką blacie. Przełóż do natłuszczonej, oprószonej mąką keksówki (o długości 25-30 cm). Posyp pestkami dyni. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut.
Ponownie nagrzej piekarnik, tym razem do 190°C. Wstaw keksówkę na środkowy poziom. Piecz chleb z dyni przez około 40 minut. Wystudź na kratce.