Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma świąt bez choinki, prawda? U mnie w domu zawsze są dwie – jedna stojąca z bombkami a druga na stole z nadzieniem makowym. Przynajmniej przez krótką chwilę, póki nie zniknie :) Robi się ją bardzo szybko, ponieważ wykorzystuję gotowe ciasto francuskie. Jeśli nie mamy czasu możemy skorzystać również z gotowej masy makowej, ale pewnie większość z Was, tak jak ja, robi również domowe makowce, warto więc takiej masy zrobić więcej.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 152
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3860
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 282
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 518
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 152
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3860
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 282
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 518
Składniki
Masa makowa Możemy skorzystać z gotowej masy makowej, ale co domowa to domowa :) Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy mak – zalewamy go gorącą wodą – ok. 0,5 cm nad makiem i zostawiamy na noc. Sparzony mak przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki, przesmażamy regularnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Choinka Z ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe trójkąty (pozostałe części zostawiamy i wykorzystujemy do zrobienia ciastek z makiem). Jeden z trójkątów układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy masa makową. Przykrywamy drugim wyciętym trójkątem z ciasta francuskiego. Następnie nacinamy ciasto po bokach (choinkowe gałązki) na pasy o szerokości ok. 1 centymetra, zostawiając środkową część nie naciętą. Gałązki choinki skręcamy wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, ściskając je na końcu. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i dekorujemy bakaliami. Z pozostałego ciasta francuskiego i masy makowej robimy ciastka o dowolnym kształcie. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 17-20 minut - do zarumienienia.