Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma świąt bez choinki, prawda? U mnie w domu zawsze są dwie – jedna stojąca z bombkami a druga na stole z nadzieniem makowym. Przynajmniej przez krótką chwilę, póki nie zniknie :) Robi się ją bardzo szybko, ponieważ wykorzystuję gotowe ciasto francuskie. Jeśli nie mamy czasu możemy skorzystać również z gotowej masy makowej, ale pewnie większość z Was, tak jak ja, robi również domowe makowce, warto więc takiej masy zrobić więcej.
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2241
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 414
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 829
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17332
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2241
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 414
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 829
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17332
Składniki
Masa makowa Możemy skorzystać z gotowej masy makowej, ale co domowa to domowa :) Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy mak – zalewamy go gorącą wodą – ok. 0,5 cm nad makiem i zostawiamy na noc. Sparzony mak przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki, przesmażamy regularnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Choinka Z ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe trójkąty (pozostałe części zostawiamy i wykorzystujemy do zrobienia ciastek z makiem). Jeden z trójkątów układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy masa makową. Przykrywamy drugim wyciętym trójkątem z ciasta francuskiego. Następnie nacinamy ciasto po bokach (choinkowe gałązki) na pasy o szerokości ok. 1 centymetra, zostawiając środkową część nie naciętą. Gałązki choinki skręcamy wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, ściskając je na końcu. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i dekorujemy bakaliami. Z pozostałego ciasta francuskiego i masy makowej robimy ciastka o dowolnym kształcie. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 17-20 minut - do zarumienienia.