Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciacho mocno czekoladowe z bananami i kremem mascarpone smakuje jak murzynek. Jest bardzo wilgotne, zwieńczone kremem delikatnym jak chmurka idealne do niedzielnej kawy, dedykowane szczególnie dla osób niejedzących jajek ponieważ ich nie zawiera.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4261
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11627
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6652
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5531
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13730
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4261
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11627
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6652
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5531
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13730
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C, góra-dół bez termoobiegu.
Tortownicę 18 lub 20 cm średnicy wyściełamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Banany rozgniatamy na papkę.
Do czekolady dodajemy cukier, rozgniecionego banana, szczyptę soli, mleko i olej. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do masy bananowo -czekoladowej. Całość mieszamy do połączenia składników. Możemy zrobić to mikserem lub łyżką.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z tortownicy, ścinamy wypukłą górkę i przekładamy na paterę.
Ubijamy krem. Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5 minut.
Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do użycia. Po przełożeniu kremu na wierzch ciasta wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.
Przed podaniem na stół posypujemy wierzch ciacha kakao.
Ciacho czekoladowo -bananowe gotowe!