Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych pysznym deserem w święta, koniecznie przygotuj ciasteczka aperol. Jak sama nazwa wskazuje, dodaje się do nich włoski napój alkoholowy, który rozbudza apetyt. Możemy cię zapewnić, że już patrząc na ciasteczka, zrobisz się głodny!
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 30
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 45
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 238
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 30
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 45
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 238
Składniki
Pamiętaj, że zimą wszystkie cytrusy są pryskane, dlatego na początku pomarańczę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj jej skórkę. Przygotuj tarkę i zetrzyj skórkę do miseczki. Przetnij owoc na pół i wyciśnij przynajmniej dwie łyżki soku pomarańczowego.
Do malaksera włóż masło, mąkę, cukier puder i migdały. Następnie posiekaj, ale nie rób tego zbyt długo. Włączaj i wyłączaj urządzenie na krótki czas, aż masa nie będzie rozdrobniona. Teraz dodaj dwie łyżki soku pomarańczowego i tylko krótko miksuj, aby ciasto się połączyło.
Ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Tak przygotowane włóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij je i podziel na dwie równe części.
Z obu części ciasta uformuj podłużne wałki. Powinny mieć grubość trzech centymetrów. Potem przetnij je nożem na mniejsze partie (tnij co dwa i pół centymetra).
Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Każdy z odcinków ciasta uformuj w niewielką kulkę i układaj na blaszce.
Ułożone na blaszce ciastka wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez około 10 minut (ciasteczka powinny być podpieczone), po czym wyjmij i lekko ostudź.
Przyszedł czas na przygotowanie likieru. Cukier puder umieść w miseczce i zalej Aperolem. Dokładnie wymieszaj, do połączenia się składników. Pamiętaj, że musisz polać nim jeszcze ciepłe ciasteczka. Lukier będzie na nich zastygał. Gdy ozdobisz każde z ciastek, pozwól im wystygnąć.
Gotowe ciasteczka aperol przechowuj w szczelnym, najlepiej metalowym, pudełku - będziesz mieć pewność, że pozostaną pyszne na dłużej i nie stwardnieją.