Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych pysznym deserem w święta, koniecznie przygotuj ciasteczka aperol. Jak sama nazwa wskazuje, dodaje się do nich włoski napój alkoholowy, który rozbudza apetyt. Możemy cię zapewnić, że już patrząc na ciasteczka, zrobisz się głodny!
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
Pamiętaj, że zimą wszystkie cytrusy są pryskane, dlatego na początku pomarańczę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj jej skórkę. Przygotuj tarkę i zetrzyj skórkę do miseczki. Przetnij owoc na pół i wyciśnij przynajmniej dwie łyżki soku pomarańczowego.
Do malaksera włóż masło, mąkę, cukier puder i migdały. Następnie posiekaj, ale nie rób tego zbyt długo. Włączaj i wyłączaj urządzenie na krótki czas, aż masa nie będzie rozdrobniona. Teraz dodaj dwie łyżki soku pomarańczowego i tylko krótko miksuj, aby ciasto się połączyło.
Ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Tak przygotowane włóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij je i podziel na dwie równe części.
Z obu części ciasta uformuj podłużne wałki. Powinny mieć grubość trzech centymetrów. Potem przetnij je nożem na mniejsze partie (tnij co dwa i pół centymetra).
Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Każdy z odcinków ciasta uformuj w niewielką kulkę i układaj na blaszce.
Ułożone na blaszce ciastka wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez około 10 minut (ciasteczka powinny być podpieczone), po czym wyjmij i lekko ostudź.
Przyszedł czas na przygotowanie likieru. Cukier puder umieść w miseczce i zalej Aperolem. Dokładnie wymieszaj, do połączenia się składników. Pamiętaj, że musisz polać nim jeszcze ciepłe ciasteczka. Lukier będzie na nich zastygał. Gdy ozdobisz każde z ciastek, pozwól im wystygnąć.
Gotowe ciasteczka aperol przechowuj w szczelnym, najlepiej metalowym, pudełku - będziesz mieć pewność, że pozostaną pyszne na dłużej i nie stwardnieją.