Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne,chrupiące ciasteczka,świetnie nadające się do porannej lub popołudniowej kawy.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4510
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34316
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2026
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113716
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4510
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34316
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2026
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113716
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy (1 opakowanie). Do przesianej mąki wkładamy miękkie masło. Tłuczkiem do ziemniaków gnieciemy mąkę z masłem tak żeby powstała masa przypominająca kruszonkę. Dalej będziemy ciasto wyrabiać ręcznie. Ugniatamy ciasto wlewając stopniowo śmietanę. Musimy uważać żeby nie wlać za dużo śmietany. Cały czas ugniatając ciasto obserwujemy jego elastyczność i jeżeli jest dobrze wyrobione robimy jeden kawałek, zawijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. W następnym dniu rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i odciskamy foremkami ciasteczka (serca,gwiazdki i kółeczka).
Przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy w tej temperaturze 20-25 minut aż ciastka się zarumienią.
Po upieczeniu ciastka studzimy i polewamy cytrynowym lukrem oraz posypujemy posypką. lukier: sok z połowy cytryny cukier puder 2 łyżki Wsypujemy do soku z połowy cytryny cukier puder i mieszamy aż powstanie papka. Smacznego!!!