Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasteczka powstał z potrzeby wykorzystania rozpuszczonej już czekolady. Ciasteczka są tak dobre i pachnące czekoladą i pomarańczami, że nie mogłam tego przepisu zachować tylko dla siebie :) Z podanych składników otrzymacie około 16 ciasteczek. Będą kruche i mega czekoladowe. Po prostu pyszne :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1290
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2920
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1013
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1784
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1290
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2920
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1013
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1784
Składniki
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (domowym sposobem: do garnka dobieram miskę, która po włożeniu nie będzie dotykać dna garnka i zniesie wysoką temperaturę. Nalewam do garnka trochę wody, do miski kruszę czekoladę. Miskę wstawiam do garnka, całość podgrzewam i czekam, aż się rozpuści). Do rozpuszczonej czekolady dodaję śmietankę i mieszam. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Następnie wszystkie składniki i ostudzoną czekoladę umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Ciasto należy rozwałkować (grubość dowolna, zależy jakie ciastka lubicie, u mnie to ok. 1 cm) i wykrawać dowolne ciasteczka. Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pachnie niesamowicie w całym domu :) Smacznego!