Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam, najlepsze te własnej roboty.
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 82
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4690
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 82
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4690
Składniki
Do miseczki przesiać mąkę pszenną i dodać proszek do pieczenia, kakao.
Delikatnie pomieszać.
Masło utrzeć z cukrem.
Ucierać aż powstanie gładka masa.
Dodawać po jednym jajku i ciągle ucierać.
*
Stopniowo dodawać mąkę z kakao.
Ucierać na małych obrotach, a początkowo nawet ręcznie tylko piórami, a następnie odpalić silnik.
*
Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę.
Już ręcznie zagnieść ciasto na desce.
Zrobić wałek. Pokroić na plasterki.
Z tych kawałków ciasta formować kulki i spłaszczać w dłoni.
Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Powciskać w ciasteczka czekoladowe łezki.
U mnie 3 łezki na ciasteczko.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Wyszło mi 41 ciasteczek.
Ciasteczka powinny być kruche i jednoczesnie miękkie.
Dłuższe pieczenie może spowodować, że będą przypalone. Smacznego.