Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam, najlepsze te własnej roboty.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30991
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3672
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5230
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30991
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3672
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5230
Składniki
Do miseczki przesiać mąkę pszenną i dodać proszek do pieczenia, kakao.
Delikatnie pomieszać.
Masło utrzeć z cukrem.
Ucierać aż powstanie gładka masa.
Dodawać po jednym jajku i ciągle ucierać.
*
Stopniowo dodawać mąkę z kakao.
Ucierać na małych obrotach, a początkowo nawet ręcznie tylko piórami, a następnie odpalić silnik.
*
Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę.
Już ręcznie zagnieść ciasto na desce.
Zrobić wałek. Pokroić na plasterki.
Z tych kawałków ciasta formować kulki i spłaszczać w dłoni.
Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Powciskać w ciasteczka czekoladowe łezki.
U mnie 3 łezki na ciasteczko.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Wyszło mi 41 ciasteczek.
Ciasteczka powinny być kruche i jednoczesnie miękkie.
Dłuższe pieczenie może spowodować, że będą przypalone. Smacznego.