Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam, najlepsze te własnej roboty.
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 103
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9780
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5128
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 49
Dziś do pracy.
Odsłon: 676
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 103
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9780
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5128
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 49
Dziś do pracy.
Odsłon: 676
Składniki
Do miseczki przesiać mąkę pszenną i dodać proszek do pieczenia, kakao.
Delikatnie pomieszać.
Masło utrzeć z cukrem.
Ucierać aż powstanie gładka masa.
Dodawać po jednym jajku i ciągle ucierać.
*
Stopniowo dodawać mąkę z kakao.
Ucierać na małych obrotach, a początkowo nawet ręcznie tylko piórami, a następnie odpalić silnik.
*
Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę.
Już ręcznie zagnieść ciasto na desce.
Zrobić wałek. Pokroić na plasterki.
Z tych kawałków ciasta formować kulki i spłaszczać w dłoni.
Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Powciskać w ciasteczka czekoladowe łezki.
U mnie 3 łezki na ciasteczko.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Wyszło mi 41 ciasteczek.
Ciasteczka powinny być kruche i jednoczesnie miękkie.
Dłuższe pieczenie może spowodować, że będą przypalone. Smacznego.