Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka francuskie, które zrobisz w pół godziny - wyglądają i smakują obłędnie!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3161
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422242
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2289
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3161
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422242
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2289
Składniki
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty dowolnej wielkości.
Kwadraty nacinamy (jak na zdjęciu). Boczki zakładamy na krzyż i lekko dociskamy. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce i pieczemy w 220 stopniach przez ok 10 minut, aż ładnie się zarumienią.
Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu dociskamy środki, aby zrobić miejsce na dodatki. W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę, mleko i krem Irish na wysokich obrotach przez 3 minuty.
Na ciasteczka wykładamy po trochę dżemu figowego i kremu (najlepiej szprycą). Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem zgęstniał.