Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka francuskie, które zrobisz w pół godziny - wyglądają i smakują obłędnie!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9578
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4438
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 205
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20872
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9578
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4438
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 205
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20872
Składniki
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty dowolnej wielkości.
Kwadraty nacinamy (jak na zdjęciu). Boczki zakładamy na krzyż i lekko dociskamy. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce i pieczemy w 220 stopniach przez ok 10 minut, aż ładnie się zarumienią.
Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu dociskamy środki, aby zrobić miejsce na dodatki. W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę, mleko i krem Irish na wysokich obrotach przez 3 minuty.
Na ciasteczka wykładamy po trochę dżemu figowego i kremu (najlepiej szprycą). Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem zgęstniał.