Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dziś przepis na fantastyczne ciasteczka migdałowe, są proste w produkcji i niezwykle smaczne i niestety uzależniają, nie można poprzestać na jednym ciasteczku ani nawet na trzech :-)
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 193
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 661
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1815
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3445
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27166
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 193
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 661
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1815
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3445
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27166
Składniki
Mieszamy w misce wszystkie suche składniki. Dodajemy masło, śmietanę, olejek migdałowy i jajko i mieszamy w misce łyżką. Następnie przerzucamy ciasto na omączony blat i zagniatamy. Ciasto jest dość tłuste, więc można podsypywać mąką, ale nie za dużo. Zagniecione ciasto obsypujemy lekko mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy je na pół, jedną połowę nadal chowamy do lodówki,a drugą rozwałkowujemy dość cienko - na ok. 3 mm. Następnie foremką wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Ciasteczka smarujemy rozkłóconym białkiem. Następnie układamy na nich płatki migdałowe i ponownie smarujemy białkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowe pięterko i pieczemy przez ok. 10 minut z termoobiegiem, aż się zezłocą. Studzimy je na kratce. Powtarzamy czynności z drugą częścią ciasta. Życzę smacznego :-)