Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są naprawdę bardzo mięciutkie. Można je dowolnie przyozdobić. Ja na razie robiłam przedświąteczną próbę. Myślę, że się powiodła, gdyż większość ciasteczek już zjedzona. Z podanych proporcji wychodzą cztery spore blachy ciastek.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 270
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 239
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 49
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 57
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 270
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 239
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 49
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 57
Składniki
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i nadal ucierać. Później zmielone lub drobno posiekane orzechy i jogurt. Ciągle ucierać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Chwilę ucierać mikserem, a później wyrobić ręcznie. Zawinąć w folię i dać na dwie godziny do lodówki, aby ciasto stężało. Później przekroić je na dwie części. Łatwiej się w ten sposób rozwałkowuje.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu lukier lub polewa z czekolady. Można je wtedy jeszcze przyozdobić zmielonymi orzechami. Ja tak zrobię tuż przed Bożym Narodzeniem.