Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka orzeszki to ulubione ciasteczka moich wnucząt. Ile bym nie upiekła tyle znika w mgnieniu oka. Dzisiejsze z masą budyniowo orzechowa oraz część z kremem czekoladowym Nutella.
mikser, miska, foremka na ciasteczka, garnek, szklanka, łyżka, deska,
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1082
Polecam.
Odsłon: 1073
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1082
Polecam.
Odsłon: 1073
Składniki
Do większej miski przesiać mąkę razem z sodą oczyszczoną, dodać zimne pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę, śmietanę, żółtka jajek i na koniec ocet. Wszystkie składniki wyrabiać dłońmi lub mikserem z hakami. ( Ja wyrabiam dłońmi). Ciasto ma być gładkie i jednolite. Ciasto uformuj w kulę, odrywaj małe kawałki ciasta i wypełniaj nimi wgłębienia w formie. Formę uprzednio nagrzej na ogniu palnika i posmaruj delikatnie oliwą( ja smaruję co jakiś czas pędzelkiem). Smaż obracając co jakiś czas formę na ogniu. Gotowe foremki zdejmuj na deskę wystudź i napełniaj masą budyniowo - orzechową, Nutellą itp. Masa budyniowo - orzechowa przygotowana według tego przepisu oto link; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-masa-budyniowo-orzechowa,1973944,bozena1960.html
Pieczenie ciasteczek.
Orzeszki gotowe do spożycia.