Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem jak Wy, ale ja zaraz po publikacji tego wpisu radośnie udam się by obejrzeć horror, dobry horror. A ciasteczka? Przepyszne i znikałyby chyba jeszcze szybciej, gdyby nie to, że żal pochłaniać tak ujmującą dekorację ;) Od czego jest jednak telefon z aparatem? Cóż, a jeżeli nie przepadacie za kokosem, zachęcam do zamienienia go na zmielone orzechy czy migdały. Myślę, że będzie równie pysznie. Dobrej nocy kochani ;)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 889
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11792
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1336
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 889
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11792
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1336
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy czekoladę, tak aby nadmiernie nie ogrzała się od naszych rąk. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta kleimy kulki, lekko rozpłaszczamy i układamy na blaszce, pamiętając, że lekko jeszcze urosną. Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia (kwadrans). Studzimy przed dekorowaniem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Foliowy woreczek do mrożenia napełniamy czekoladą (niezbyt dużo, w trakcie nakładania zastygnie, trzeba będzie znowu rozpuszczać) i ucinamy róg. Niewielką ilość czekolady umieszczamy na wierzchu ciastka, natychmiast mocujemy do niej draże – najlepiej jedną większa a druga mniejszą. Rysujemy nogi z czekolady. Powtarzamy z kolejnymi i czekamy aż czekolada zastygnie. Na każdą z mniejszych drażetek nakładamy niewielką ilość czekolady i mocujemy do niej oczy delikatnie dociskając opuszkiem palca. Czekamy aż zastygnie. Z porcji ciasta wychodzi około 40 ciastek.
http://szczypta-slodyczy.blog.pl/2016/10/31/dekoracje-z-lukru-krolewskiego-na-halloween-i-nie-tylko/ oczy z lukru