Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo proste, szybkie i pyszne ciasteczka. Podczas pieczenia ciasto dzieli się na warstwy - wygląda jak ciasto francuskie.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12275
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1488
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12275
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1488
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Składniki
Twaróg rozgniatamy widelcem. Zimne masło kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, na grubych oczkach (na tarce jest dużo szybciej). Dodajemy mąkę, sól, jajko, skórkę, imbir. Całość zagniatamy chwilę, składniki mają się tylko połączyć. W masie widać grudki sera i jest dość klejąca - tak ma być! Ciasto dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na ok 6-7mm (można lekko podsypać mąką, aby się nie kleiło). Wykrawamy ciasteczka - można foremkami, nożem, radełkiem, ja użyłam noża do karbowanych frytek. Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wyszły mi 2 duże blachy (takie dołączane do piekarnika). Pieczemy w 200 stopniach przez 16-18 minut. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione u góry i ciemniejsze na spodzie. Ciasteczka suszymy na kratce. Można je jeść jak tylko ostygną. U mnie zniknęły błyskawicznie, niewiele zostało na następny dzień ;)