Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nutka advocata, aromat cytrynowy i kruchość ciasteczek mmm:) POLECAM
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Masło 10 dag cukru pudru, sól oraz skórkę ze sparzonej cytryny wyrobić na gładką masę, dodać jajo. Na masę przesiać mąkę z mąką ziemniaczaną i energicznie zagnieść ciasto, dodając mielone migdały. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni ( z termoobiegiem 160), blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na 3 mm, wycinać krążki o falistym brzegu(np kwiatuszki), w połowie ciasteczek zrobić w środku dziurkę np. zakrętką. Piec 8-10 min.
Obrane migdały pokroić wzdłuż w słupki i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ajerkoniak utrzeć z resztą cukru pudru aby otrzymać konsystencję lukru, wyłożyć na środek ciasteczka bez dziurki, przykryć ciasteczkiem z dziurką. Na każdym ciastku ułożyć połówki migdałów. Odstawić aby lukier w środku stężał.