Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechy laskowe, czekolada, suszona żurawina czy inne dodatki i ciastka maja nie powtarzalny smak. :)
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5832
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29659
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5832
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29659
Składniki
Margarynę, cukry i jajka zmiksowałam. Gdy się połączyły dodałam aromat, i na przemian mąkę z proszkiem i mleko. Do gotowego ciasta wrzucamy pokrojoną na kawałki czekoladę potłuczone na drobniejsze kawałki orzechy i żurawinę. Zmiksowałam (masa jest bardzo gęsta-musi mieć taką konsystencję żeby można było ulepić kulkę). Włożyłam do lodówki na 2h [lepiej się formują ciastka).
Piekarnik nagrzałam do 180 st z termoobiegiem. Przygotowałam sobie 2 blachy z piekarnika wyłożyłam papierem. Robiłam najpierw kulki i kładłam na blaszkę a później wilgotną łyżką spłaszczałam każde ciastko. wyszło 50 średnich ciasteczek. Piekłam ok 18 minut aż się ładnie zarumieniły, dwie blachy jednocześnie. Można piec po jednej blaszce ale ja nie miałam czasu;)
ciastka są pyszne nie za twarde i szybko znikają:) smacznego!