Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Krakowie w Piekarni Buczka moja koleżanka G. kupuje przepyszne ciasta z orzeszkami ziemnymi lub ziarnami dyni. Postanowiłam upiec podobne. Niestety są tylko podobne co nie znaczy nie pyszne :)
Kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 218
Szybkie w przygotowaniu, smaczne, idealne na upalne dni danie. Polecam.
Odsłon: 2553
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 915
Kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 218
Szybkie w przygotowaniu, smaczne, idealne na upalne dni danie. Polecam.
Odsłon: 2553
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 915
Składniki
Mąkę, masło, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, sól i 5 dag zmielonych orzeszków zagniatamy w ciasto które schładzamy w lodówce przez 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość do 5 mm i wycinamy kółka 4-5 cm. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 min w temperaturze 175 stopni C. Ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Biały cukier wrzucamy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i syrop klonowy. Podgrzewamy jeszcze chwilę do połączenia składników. Wsypujemy pozostałe orzeszki (25 dag) i mieszamy żeby pokryły się karmelem. Ciepłą masę nakładamy łyżeczką na ciastka. Odstawiamy do stężenia.