Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dawna chodziły mi po głowie jakieś proste ciasteczka z ciasta francuskiego.No i proszę znalazłam na stronie Noizz Food.Pyszne delikatne i lekko kwaskowate dzięki wiśniom.Polecam serdecznie ten przepis.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Składniki
Mrożone wiśnie wsypujemy do garnka stawiamy na ogniu i chwilę czekamy aż wiśnie puszczą sok.Wsypujemy cukier i mieszamy.Gotujemy aż wiśnie się trochę rozpadną i będą bardziej miękkie. Następnie do wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną mieszamy i wlewamy do wiśni,mieszamy.Gotujemy 5 min.aż powstanie taki kisielek.Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Na co drugim prostokącie kładziemy łyżkę naszego wiśniowego dżemu. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i pusty prostokąt kładziemy na ciasto z wiśniami.Przyciskając brzegi ciasta aby się zlepiły. Ciasteczka na wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem układamy na blasze .Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy ok.15 min. Po tym czasie wyjmujemy z pieca i studzimy.Jak przestygną posypujemy cukrem pudrem.