Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka budyniowe z żurawiną są idealną propozycją na przygotowanie prostego przysmaku. Ich wykonanie jest bardzo łatwe, ponieważ nie potrzebujesz specjalnych foremek czy wałka. Poza tym ciasteczka smakują wyśmienicie ze względu na połączenie smaku budyniu śmietankowego i cierpko-słodkiej żurawiny. Samo przygotowanie tych domowych ciasteczek zajmie 20 minut. Do tego doliczamy czas chłodzenia i pieczenia. Z podanych składników otrzymamy 32 ciastka.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99031
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 135
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5091
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13707
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5910
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99031
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 135
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5091
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13707
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5910
Składniki
Na początek utrzyj masło z cukrem tak, aby powstała jasna i puszysta masa. Dodaj do powstałej masy żółtko i jajko. Nie przerywaj ucierania i w trakcie tej czynności dodaj budyń w proszku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsyp suszoną żurawinę i mieszaj ją łyżką.
Powstałe ciasto przełóż na deskę i zagnieć w kulę. Podziel ciasto na dwie części i z każdej z nich uformuj wałek. Każdy wałek obwiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na pół godziny.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Pokrój ciasto na krążki o grubości 0,5 centymetra. Piecz ciasteczka w piekarniku około 20 minut.
Nie musisz piec wszystkich ciastek z żurawiną od razu. Możesz zamrozić część surowego ciasta i mieć pod ręką gotowy przysmak do upieczenia. Te domowe ciasteczka będą idealne do spotkań przy kawie.