Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka Hamantaschen, Hamantasze, nazywane też "Uszami Hamana". Kruche ciastka tradycyjne dla kuchni żydowskiej.Nadziewane są domowym dżemem ale można do środka równie dobrze dać nadzienie z maku lub z bakalii.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4962
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13433
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5842
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7546
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4962
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13433
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5842
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7546
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia oraz sól, wyrobić jednolite ciasto. Na podsypaną mąką deskę wyłożyć ciasto, rozwałkować, wykrawać szklanką kółka.. Na środek każdego z nich kłaść pół łyżeczki dżemu. Kółko z ciasta zawijać z trzech stron do góry tworząc trójkąt z otwartą dziurką pełną dżemu. Rogi trójkąta lekko docisnąć by się delikatnie zlepiły i nie otworzyły podczas pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia. Po wierzchu posypać cukrem pudrem.