Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka Hamantaschen, Hamantasze, nazywane też "Uszami Hamana". Kruche ciastka tradycyjne dla kuchni żydowskiej.Nadziewane są domowym dżemem ale można do środka równie dobrze dać nadzienie z maku lub z bakalii.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12273
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1484
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12273
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1484
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia oraz sól, wyrobić jednolite ciasto. Na podsypaną mąką deskę wyłożyć ciasto, rozwałkować, wykrawać szklanką kółka.. Na środek każdego z nich kłaść pół łyżeczki dżemu. Kółko z ciasta zawijać z trzech stron do góry tworząc trójkąt z otwartą dziurką pełną dżemu. Rogi trójkąta lekko docisnąć by się delikatnie zlepiły i nie otworzyły podczas pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia. Po wierzchu posypać cukrem pudrem.