Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciastka kokosowe również pochodzi z czasów mojego dzieciństwa. Ciasteczka są bezglutenowe, ponieważ zawsze przygotowywało się je na bazie kleiku ryżowego dla niemowląt. W dawnych czasach nie można było kupić mąki kokosowej ani ryżowej, więc ratowano się kleikiem ryżowym z niewielkim dodatkiem wiórków kokosowych. Również trudno dostępnych, ale ludzie jakoś sobie radzili. Dawny przepis przewiduje użycie margaryny, której ja już od lat nie mam w domu. Współcześnie wymieniam margarynę na masło, zwiększam też dodatek wiórków kokosowych. I nagle siermiężne ciasteczka z PRL-u zmieniają swoje oblicze. Stają się pachnące, naprawdę kokosowe w smaku, a maślany aromat pięknie uzupełnia całość. W ten sposób uzyskujemy idealne ciastka kokosowe, bezglutenowe, smaczne, wspaniałe szybkie ciasteczka. W sam raz na święta.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7664
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 88
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 100
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258396
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7664
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 88
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 100
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258396
Składniki
Piekarnik włącz na 180 stopni, grzanie góra i dół. Na zdjęciu - wiórki kokosowe przygotowane do ciastek.
Miękkie masło, cukier i jajka zmiksuj do połączenia składników.
Dodaj suchy kleik ryżowy, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, a następnie ponownie krótko zmiksuj.
Uzyskasz dość miękką masę, która nie jest gładka, ale tak właśnie ma być. Ciasto jest „kostropate”, uwielbiam to słowo!
Z gotowej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, które ułożysz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczysz dłonią.
W każdej kulce zrób wgłębienie trzonkiem łyżeczki. To będzie miejsce na kleks, który tak ładnie wygląda w gotowych ciasteczkach.
W każde wgłębienie włóż odrobinę powideł lub dowolnej marmolady, ale najlepiej, aby to była kwaśna marmolada, dżem lub galaretka. W celu zrównoważenia słodkiego smaku ciastek.
Ciastka kokosowe piecz przez około 20 minut, czyli do momentu, aż uzyskają piękny, lekko złoty kolor.
Więcej pisania niż roboty jest z tym ciastkami!
Bo one są naprawdę bardzo łatwe do przygotowania, a i składniki nie są dziś trudne do zdobycia.
Warto upiec te pyszne ciastka kokosowe, na pewno nie pożałujesz.
Są pyszne, z wierzchu kruche, a miękkie w środku, więc nikt nie połamie sobie na nich zębów.
Pachną i smakują kokosem. Idealnie nadają się na święta i w dodatku są bezglutenowe.
Pięknie prezentują się obok innych ciastek świątecznych, co staram się pokazać na zdjęciach. Smacznego!