Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciastka kokosowe również pochodzi z czasów mojego dzieciństwa. Ciasteczka są bezglutenowe, ponieważ zawsze przygotowywało się je na bazie kleiku ryżowego dla niemowląt. W dawnych czasach nie można było kupić mąki kokosowej ani ryżowej, więc ratowano się kleikiem ryżowym z niewielkim dodatkiem wiórków kokosowych. Również trudno dostępnych, ale ludzie jakoś sobie radzili. Dawny przepis przewiduje użycie margaryny, której ja już od lat nie mam w domu. Współcześnie wymieniam margarynę na masło, zwiększam też dodatek wiórków kokosowych. I nagle siermiężne ciasteczka z PRL-u zmieniają swoje oblicze. Stają się pachnące, naprawdę kokosowe w smaku, a maślany aromat pięknie uzupełnia całość. W ten sposób uzyskujemy idealne ciastka kokosowe, bezglutenowe, smaczne, wspaniałe szybkie ciasteczka. W sam raz na święta.
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 120
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 129
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 102
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 89
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 120
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 129
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 102
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 89
Składniki
Piekarnik włącz na 180 stopni, grzanie góra i dół. Na zdjęciu - wiórki kokosowe przygotowane do ciastek.
Miękkie masło, cukier i jajka zmiksuj do połączenia składników.
Dodaj suchy kleik ryżowy, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, a następnie ponownie krótko zmiksuj.
Uzyskasz dość miękką masę, która nie jest gładka, ale tak właśnie ma być. Ciasto jest „kostropate”, uwielbiam to słowo!
Z gotowej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, które ułożysz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczysz dłonią.
W każdej kulce zrób wgłębienie trzonkiem łyżeczki. To będzie miejsce na kleks, który tak ładnie wygląda w gotowych ciasteczkach.
W każde wgłębienie włóż odrobinę powideł lub dowolnej marmolady, ale najlepiej, aby to była kwaśna marmolada, dżem lub galaretka. W celu zrównoważenia słodkiego smaku ciastek.
Ciastka kokosowe piecz przez około 20 minut, czyli do momentu, aż uzyskają piękny, lekko złoty kolor.
Więcej pisania niż roboty jest z tym ciastkami!
Bo one są naprawdę bardzo łatwe do przygotowania, a i składniki nie są dziś trudne do zdobycia.
Warto upiec te pyszne ciastka kokosowe, na pewno nie pożałujesz.
Są pyszne, z wierzchu kruche, a miękkie w środku, więc nikt nie połamie sobie na nich zębów.
Pachną i smakują kokosem. Idealnie nadają się na święta i w dodatku są bezglutenowe.
Pięknie prezentują się obok innych ciastek świątecznych, co staram się pokazać na zdjęciach. Smacznego!