Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka oponki mogą stanowić świetną alternatywę dla smażonych pączków. Są puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Ich przygotowanie jest znacznie szybsze i prostsze. Udekorowane lukrem wyglądają fenomenalnie i tak też smakują.
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 34
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 35
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 43
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19647
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 225
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 34
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 35
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 43
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19647
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 225
Składniki
W miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem. Gdy składniki się połączą, dodaj śmietanę i wszystko wymieszaj.
Mąkę pszenną przesiej na stolicę i przesiekaj wraz z masłem i margaryną. Dodaj śmietanę wraz z drożdżami, żółtka jajek i esencję waniliową. Ze składników zagnieć gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub foremki wykrawaj kółka, w każdym z nich za pomocą kieliszka wytnij mniejsze kółko.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym białkiem.
Piecz w 175 stopniach przez 10-13 minut, do zarumienienia.
Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj gorącą wodę i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Upieczone i przestudzone ciastka oponki obficie dekoruj lukrem.