Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka oponki mogą stanowić świetną alternatywę dla smażonych pączków. Są puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Ich przygotowanie jest znacznie szybsze i prostsze. Udekorowane lukrem wyglądają fenomenalnie i tak też smakują.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2326
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1441
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 533
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3617
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1320
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2326
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1441
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 533
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3617
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1320
Składniki
W miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem. Gdy składniki się połączą, dodaj śmietanę i wszystko wymieszaj.
Mąkę pszenną przesiej na stolicę i przesiekaj wraz z masłem i margaryną. Dodaj śmietanę wraz z drożdżami, żółtka jajek i esencję waniliową. Ze składników zagnieć gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub foremki wykrawaj kółka, w każdym z nich za pomocą kieliszka wytnij mniejsze kółko.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym białkiem.
Piecz w 175 stopniach przez 10-13 minut, do zarumienienia.
Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj gorącą wodę i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Upieczone i przestudzone ciastka oponki obficie dekoruj lukrem.