Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciastka owsiane błyskawiczne"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 54
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 54
Składniki
Miękkie masło utrzeć na puszysto z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Podczas ucierania dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, stopniowo dodawać do masy maślanej. Na koniec do ciasta dodać posiekane bakalie (można je uprzednio namoczyć we wrzątku, a potem dobrze osuszyć).
Z ciasta formować dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosyp mąki lub płatków), lekko spłaszczyć, rozkładać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 13-15 min w temp. 180oC. Po wyjęciu blachy z piekarnika odczekać kilka minut przed przełożeniem ciasteczek na półmisek.
Do ciasteczek możesz dodać 1-2 łyżki kakao i drobno posiekaną czekoladę, najlepiej gorzką z wysoką zawartością kakao.
ok. 25 minutŹródło: Twoje Imperium