Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciastka owsiane błyskawiczne"
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 80
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2634
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1672
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 80
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2634
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1672
Składniki
Miękkie masło utrzeć na puszysto z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Podczas ucierania dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, stopniowo dodawać do masy maślanej. Na koniec do ciasta dodać posiekane bakalie (można je uprzednio namoczyć we wrzątku, a potem dobrze osuszyć).
Z ciasta formować dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosyp mąki lub płatków), lekko spłaszczyć, rozkładać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 13-15 min w temp. 180oC. Po wyjęciu blachy z piekarnika odczekać kilka minut przed przełożeniem ciasteczek na półmisek.
Do ciasteczek możesz dodać 1-2 łyżki kakao i drobno posiekaną czekoladę, najlepiej gorzką z wysoką zawartością kakao.
ok. 25 minutŹródło: Twoje Imperium