Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i porozkładać na talerzyki w polowych warunkach, zwłaszcza w gorący dzień. Nie ma jednak przeciwskazań, by od razu podzielić deser na maleńkie porcje. Takie piknikowe tiramisu, o ile zostanie przygotowane zgodnie z oryginalnym przepisem, w niczym nie będzie ustępować klasycznemu wariantowi włoskiego przysmaku!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
Zaparz kawę (najlepiej espresso) i odstaw do przestudzenia. Połącz z alkoholem – w oryginalnym przepisie jest to włoskie wino Marsala, ale możesz zastąpić je łatwiej dostępnym likierem Amaretto. Przelej do miseczki, w której wygodnie ci będzie zanurzać biszkopty.
Starannie umyj jajka. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj 6 żółtek z około 100 g cukru na jasną, puszystą masę. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek, pod koniec dodając do niej resztę cukru. Ubita piana me być sztywna i lśniąca.
Delikatnie połącz żółtka z serkiem mascarpone, a następnie wmieszaj do masy białka. Do mieszania używaj szpatułki. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
Przygotuj tyle małych, jednorazowych pucharków, ile masz biszkoptów. Jeśli twoje pucharki są dość duże, przygotuj ich o połowę mniej niż biszkoptów (włożysz po 2 biszkopty do pucharka).
Napełnij pucharki kremem mniej więcej do 2/3 wysokości. Zanurzaj biszkopty w kawie na dosłownie sekundę i wkładaj w środek kremu w pucharkach.
Wyrównaj powierzchnię kremu i oprósz ją kakao.
Wstaw pucharki na klika godzin do lodówki.