Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowywanie ciastek szyszki to świetna zabawa i idealny sposób na spędzenie czasu w kuchni z dziećmi. Są one szybkie w wykonaniu i nie wymagają skomplikowanych narzędzi czy umiejętności. Ich efektowny wygląd sprawia, że doskonale nadają się na świąteczny stół, Mikołajki, przyjęcia urodzinowe czy po prostu jako słodka, domowa przekąska. Będą hitem na każdej imprezie, a ich nietypowy kształt z pewnością wywoła uśmiech u gości. Nie można też pominąć pysznego i głębokiego smaku czekolady.
Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, formowanie szyszek może być bardzo trudne. Zazwyczaj problem jest spowodowany niedostateczną ilością mąki lub zbyt wysoką temperaturą otoczenia. Aby temu zaradzić, dodaj do masy 1-2 łyżki mąki pszennej i całość dobrze wymieszaj. Następnie wstaw ją do lodówki na kilkanaście minut, by była łatwiejsza w wałkowaniu i modelowaniu. Zwróć też uwagę, by dokładnie odmierzyć wszystkie składniki - z drugiej strony za dużo masła może sprawić, że w trakcie pieczenia ciasteczka stracą swój kształt szyszek. W razie problemów uformowane ciastka wstaw jeszcze raz do lodówki na co najmniej 20-30 minut i tak schłodzone włóż do pieca.
Te piękne, małe szyszki są warte każdej minuty spędzonej w kuchni. Miej jednak na uwadze, że przyrządzenie idealnych ciastek wymaga nieco wprawy, choć możesz pomóc sobie, stosując różne narzędzia kuchenne i triki. By ciasteczka były tej samej wielkości, masę nabieraj chociażby łyżką do lodów, a następnie formuj wałkiem szyszki. Poszczególne łuski możesz wycinać ręcznie, nożem, ale ciekawym rozwiązaniem jest też użycie tłuczka do ziemniaków z prętem w kształcie falki. Gotowe szyszki możesz też ozdobić płatkami czekolady czy wiórkami kokosowymi, tworząc piękne obrazy. Nie musisz jednak przyrządzać szyszek - po rozwałkowaniu możesz wycinać kształty foremkami lub zwyczajnie wyciąć kwadraty ostrym nożem.
Podczas pieczenia uważnie obserwuj ciasteczka. Jeśli zbyt szybko spiekają się od spodu, pozostając w środku niedopieczonymi, najprawdopodobniej piekarnik piecze nierównomiernie. Spróbuj obniżyć temperaturę o 10 stopni Celsjusza i nieznacznie wydłużyć czas pieczenia. Ciekawym rozwiązaniem jest też podłożenie pod spód drugą blaszkę, która odizoluje nadmiar ciepła. Pamiętaj, że zawsze lepiej jest piec szyszki nieco krócej niż spowodować ich przesuszenie i stwardnienie.
Kruchość ciasteczek zależy od ilości tłuszczu i jajek. Zamiast całych jajek, możesz użyć jedynie żółtek, co zwiększy kruchość szyszek. Dodatkowo, po upieczeniu, pozostaw ciastka na blaszce przez kilka minut, a następnie przenieś na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzone przechowuj w szczelnym pojemniku. Jeśli jednak wolisz bardziej miękkie wypieki, masa powinna być nieco rzadsza, a po upieczeniu możesz owinąć szyszki folią aluminiową i pozostawić na kilkanaście godzin. Przechowuj je następnie w metalowej puszce lub słoiku.
Szyszki charakteryzują się mocnym, czekoladowym smakiem, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tego słodkiego składnika. Jeśli jednak chcesz nieco urozmaicić te ciasteczka, z powodzeniem możesz dołożyć też ekstrakt waniliowy czy szczyptę cynamonu. Unikaj nadmiaru cukru, który ma wpływ na proces pieczenia. Ciasteczka możesz oprószyć cukrem pudrem już po wyjęciu z piekarnika, co dodatkowo wpływa na ich piękną prezentację, szczególnie zimą.
Jeśli organizujesz jakąkolwiek imprezę czy spotkanie rodzinne lub ze znajomymi, to koniecznie musisz przygotować te szyszki. Będą pięknie prezentować się obok innych, klasycznych wypieków - ciastek z maszynki, jajeczek i innych.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2645
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5396
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 231
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2645
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5396
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 231
Składniki
Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Pokrój je na kawałki i wrzuć do miski robota. Gdy masło będzie ucierane, dosypuj stopniowo cukier puder, aż będzie lekkie i puszyste. Do masła dodaj jajko, olej oraz szczyptę soli i ucieraj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Mąkę przesiej, wsyp do masy i ucieraj. Dodaj kakao i ucieraj do jednolitego połączenia wszystkich składników. Ciasto wyciągnij z miski, uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i odrywaj z niego kawałki, z których formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczaj je, nadając owalny kształt (jak na zdjęciu). Tak uformowane ciasteczka układaj na blaszce a następnie nacinaj pod kątem, tworząc kratkę. Szyszki piecz ok. 15 minut. Po wyjęciu w piernika i wystygnięciu ciastek, można posypać je cukrem pudrem.